Bu aralar çok sık yapmasakta Arnavut Böreği bizim mutfağımızın baş tacıdır. Pırasalı,Kıymalı,Patlıcanlı içini nasıl isterseniz zenginleştirebilirsiniz.Tadı enfes görüntüsü vavv ne kadar zordur kim bilir dedirtecek ama işi bilenler için en kolay böreklerdendir.Tek yapmamız gereken Ya Allah Ya Bismillah diyerek elimizi hamura bulamak 😃😃 Hadi bir cesaret herkes yapabilir elbette 😋😋
Görseller için Cahide Sultan ve Portakal Ağacı'na teşekkür ederim.💛💛💛
PIRASALI ARNAVUT BÖREĞİ
MALZEMELER;
Hamur malzemeleri:
- 5 bardak un
- Tuz
- Su (arzuya göre süt+su karışımı)
- Yarım çay bardağı Sıvıyağ (Kolay açılması için)
- 1 çorba kaşığı Sirke (Çıtır Çıtır olması için)
- 1 kilo pırasa
- 1 baş soğan
- Tuz/Kırmızı Toz Biber/Karabiber
- İsteğe bağlı 1 yumurta
- Sıvıyağ
- Eritilmiş Tereyağ
YAPILIŞI;
Önce içimizi hazırlayalım ki hamauru açarken soğumaya bırakabilelim. Pırasaların kök (beyaz) kısımları ince ince doğranır.Sıvıyağ tavaya alınır iyice kızdırılır (iyice kızmazsa yağı çok çeker),Küp küp doğranan soğan ve pırasalar eklenir.Harlı ateşte güzelce kavrulur.Hafif rengi değişinceye kadar kavrulur.En son tuzu ,baharatları eklenir bir kaç kez karıştırılıp altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.
Hamuru elimize yapışmayacak kıvamda ister makinada ister elinizle yoğurun.Yoğurulan hamur 18 ya da 24 eşit bezeye ayrılır.Hamurunuzun büyüklüğüne bağlı.Genelde annem 10 kat alt 8 kat üst yapar ama sayı arttırılabilir.Bir yandan kenarda yaklaşık 250 gr Tereyağ eritilir.
Merdane yardımıyla bezelere ayırdığımız hamurlar tek tek pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
Açtığımız bezeleri alt kata 10 üst kata 8 tane olacak şekilde ikiye ayırıp her katını yağlayarak buzdolabına hem yağın donması hem de hamurun dinlenmesi için 30 dk kadar kaldırıyoruz.

AFİYET OLSUN...
Dip NOT:Okuduğunuz kadar zor olmayacak yapması inanın yazması ve anlatması daha zor oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder