29 Aralık 2018 Cumartesi

NEVZİNE



Kayseri'de ne yenilir denilince akıla gelen Mantı,Yağlama,Pastırma,Sucuk ve NEVZİNE'dir.Kıyır kıyır herkesin yediğinde hayran kaldığı ama çok bilinmeyen bir lezzet.İster tahin,ister ceviz ya da fıstık ile servis edilir.Denemenizi tavsiye ederim.

NEVZİNE


MALZEMLER

  • 125 gr tereyağ ya da margarin \ vita
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı tahin
  • 2 yk sirke
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

ŞERBETİ İÇİN;
  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı pekmez
  • 5-6 damla limon
YAPILIŞI;

Önce şerbetini yapalım.Küçük bir tencereye su, şeker ve limon suyunu alıp kaynamaya bırakalım. Şerbeti 15 dakika kaynattıktan sonra serin bir yere alıp içine pekmezi koyup karıştıralım ve soğumaya bırakalım.

HAMURU İÇİN;

Tereyağ, sıvıyağ, süt, tahin, ceviz ve sirkeyi karıştıralım. Kabartma tozu ve unuda yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
Dikdörtgen yada kare borcamı hafif yağlayıp hamuru içine elimizle yayalim.Üzerine buyuk servis çataliyla çizikler atalım. Hafif ısınmış 160-170 derece fırında 40 dakika kadar uzeri kizarana dek pişirelim.
Bu arada şerbetide soğumuş olacaktır. İlk sıcağı çıkan tatlıya iyice soğumuş şerbeti dökelim ve iyice içine çekmesi için bekletelim.Kıyır kıyır olması için şerbetinin soğuk olması gereklidir.


                                                   Afiyet OLSUN 









Hiç yorum yok: