13 Eylül 2018 Perşembe

4 BEZELİ KOLAY BAKLAVA

Son zamanların en hit bayram tatlısı Azime Aras'ın 4 bezeli kolay baklavası oldu.Bu tarifin benim sayfamda yer almasını istedim ilerleyen günlerde deneyeceğim ilk tarif olacak.Sizler de denemek isterseniz tarif aşağıda yer almaktadır.

Şerbeti için;
  • 1 lt su 
  • 1 Kg toz şeker
  • Yarim limon suyu

Malzemeler;
  • 2 adet yumurta
  • 75 gr tereyağ 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ ( yarım su bardağı )
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • Yarım yemek kaşık limon suyu
  • 1 çimdik tuz 
  • Üzeri için 250 gr tereyağı ya da margarin
  • 1 su bardağı sıvıyağ (az gelirse yarim su bardağı sıvı yağı daha ekleyebilirsiniz.) 

Yapılışı;


  Şerbeti kaynatın,kaynamaya başladıktan sonra 30-35 dk daha kaynatın soğuduğunda şurup kıvamına gelecek şekilde.İsteğe bağlı olarak biraz daha sıvı bırakabilirsiniz şerbeti.Tamamen soğumaya alın.Yoğurma kabına yumurta ,eritilmiş tereyağ ,sıvı yağı, yoğurt, bir paket kabartma tozu, sirke ,limon ve bir fiske tuz ilave ederek karıştırın.Daha sonra yeteri kadar un ilave ederek karıştırın ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur edin. 

  Hamuru 4 eşit bezeye bölün ve üzerini örterek 10 dakika dinlendirin.Dinlenmiş bir bezeyi alıp ince olmayacak şekilde açın üzerine bolca nişasta serin bir ucunu hafif ortaya getirin getirdiğiniz katı tekrar bolca nişastalayın
4 ucunu ortaya getirip zarf şekli verin üzeri örtülü bir şekilde 15 dakika bekletin ve ilk bekletiğiniz bezeden başlayarak tepsinize göre açın (Benim tepsim 45’e 35 ölçülerinde dikdörtgen tepsi) açtığınız yufkanın üzerine tepsinizi koyup yufkanızı tepsiye göre kesin ve terleştirin.Bir beze daha açarak tepsiye serin ve ceviz serpin 3 bezeyide serin yine ceviz serpin ve son bezeyide sererek şekil verin üzerine 250 gram tereyağ eritip sıvı yağı ile karıştırıp dökdükten sonra 180 derece önceden Isıtılmış fırında içini çeke çeke pişirin fırından çıkınca tamamen soğutun ve soğuk şerbetle buluşturun.

                                      AFİYET OLSUN







Hiç yorum yok: