31 Aralık 2019 Salı

PELMENİ

İtalyanlar'da ravioli, Uzakdoğu mutfağında gyozo, ismine aşina olduğumuz hingel.Hepsi en az mantımız kadar emek isteyen güzellikler, hepsi bildiğimiz mantı tadında.Bizim mantımızın daha afillisi Rusya'da pelmeni olarak biliniyor. Boyutları oldukça büyük olan pelmeni, şekliyle İtalyan mutfağının göz bebeği ravioliye de göz kırpıyor. Ama onu diğer benzerlerinden ayıran en önemli özelliği hamurunun çok ince açılması.

HAMURU İÇİN;

  • 4,5 su bardağı un
  • 1 su bardağıılık su
  • 2 adet yumurta
  • 2 çay kaşığı tuz





İÇ HARCI;
  • 200 gram dana kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığıkarabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1\2 çay bardağı su

YAPILIŞI;

  İç harcını hazırlayarak işe başlayalım.Soğanın kabuğunu soyun ve minik küpler halinde doğrayın.Kıyma harcının içine soğanı,tuzu,karabiberi ve biraz dileğe göre pul biberi ilave edip karıştırın.İç harcına yarım çay bardağı su ilave ederek seyreltelim.Sonrasında derin bir kabın içerisine unu alın. Yumurtaları, su ve tuzu ilave ederek iyice yoğurun.Çok sert olmayan bir hamur elde edin. Elde ettiğiniz bu hamuru beş bezeye bölün.Bezeleri tek tek ve ince bir biçimde açın. Bir su bardağı ya da çay bardağı yardımıyla açtığınız hamurlardan minik yuvarlaklar elde edin.Minik yuvarlak hamurların ortasına
kıymalı harçtan ilave edin.Yarım ay şeklinde kapatın.Uçlarını aşağıya doğru birleştirerek şekil verin.Tüm hamurlara bu işlemi uyguladıktan sonra bir tepsiye dizin ve buzdolabında yaklaşık 15 dakika dinlendirin.Bir tencerenin içerisine su ilave edin ve kaynamasını sağlayın. Kaynayan suyun içine bir miktar tuz ve zeytinyağı ekleyin.Kevgir yardımıyla pelmenileri suya atın.Yaklaşık 10 dakika kadar pişirin ve kevgir ile sudan çıkarıp bir tabağa alın.

Dilerseniz yoğurt ve sos ile ya da sade bir biçimde servis edin.
İsteğe bağlı olarak yapılan Pelmeniler deep fry yöntemi ile kızartılarak çıtır mantı şeklinde servis edilebilir.
                                                                                            Afiyet olsun...





Hiç yorum yok: