10 Mart 2022 Perşembe

ELMALI GÜL TART

ELMALI GÜL TART

TART İÇİN;
  • 150 gr oda sıcaklığında tereyağ
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı ceviz (ince çekilmiş)
  • 1 yumurta
  • 1 çimdik tuz
YAPILIŞI;

Tereyağ,şeker ve tuz güzelce karıştırılır içerisine un ve ceviz eklenir(tamemen un ile yapbilirsini) tereyağ güzlece yedirilir ardından yumurta kırılarak tekrar hamur yoğurulur.Hazır olan hamuru iki yağlı kağıt arasında merdaneyle bir araya getirerek açın ardından tart kalıbınıza yerleştirin.Üzerine çatalla izler bırakarak önceden ısınmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.

Ara katman için;

1 yemek kaşığı tarçın,1 yemek kaşığı esmer şeker ve 2 yemek kaşığı toz cevizi karıştırın fırından çıkan sıcak tartın üzerine gezdirin.

MUHALLEBİ İÇİN;
  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
Bütün malzemeler soğukken bir tencerede karıştırılır sonra ocağa alınır sürekli çırpılarak muhallebi kıvamında kaynayana dek karıştırılır.Kaynamaya başlayınca içerisine bir paker vanilin ve bir yemek kaşığı tereyağ eklenir,karıştırılır ve soğumaya bırakılır.Soğurkem kabuk tutmaması için ara ara çırpın yada altını kapatır kapatmaz sıfır streç yapılır.
Pişen tartın üzerine önce tarçınlı harç ardından muhallebi dökülür.

Elmalı Güller İçin;
  • 2 kg sert elma
  • 1 limon
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri

2 kg elma mandolin yada el ile ince dilimlenir.Kararmaması için beklerkem limonlu suda bekletilir.Elmalar hazır olunca bir fırın tepsisinde fırına atılır sarılırken kırılmaması için 7-8 dk kadar fırınlanır.Hazır olan elmalar uc uca eklenerek gül formunda sarılır ve muhallebinin üzerine sıralanır.Son olarak yarım limon suyuna 1 yemek kaşığı pudra şekeri eklenir ve elmaların üzerine sürülür.Hazır olan tart son olarak 180 derece fırında elmalar pembeleşinceye dek (7-8 dk) fırınlanır.











ELİF KARADAYI TARİFİDİR...

Hiç yorum yok: