Tadi ve görüntüsü ile gönülleri ve mideleri feth eden Perde Piavının bir de hikayesi olduğu rivayet edilir.Doğruluğu hususunda netlik olmasa da anlatılanlar oldukça geleneksel ve verilen mesaj da ince anlayana 😊
Kayın valide evine yeni gelen geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken “kızım bu ev artık seninde evin; bu evin sırlarını, sorunlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı ve kendi annen baban dahi olsa belli etmemelisin” demek istemektedir. Böylelikle Kayınvalide pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ve korunmuşluğuyla bağdaştırır. Tıpkı gelinin yeni eve girerken eve, evliliğe bereket getirmesi için başından aşağı pirinç taneleri dökülmesi gibi pilavda kullanılan pirinç taneleri de bolluk ve bereketin simgesidir. Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler erkek torun, dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini, kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil etmektedir.Siirtli gelinlere karabiberin neyi temsil ettiği sorulduğunda cevap mizahidir:KAYINVALİDE.
- 2 adet Tavuk butu
- 2 su bardağı pirinç
- 2,5 su bardağı tavuk suyu
- Soyulmuş badem
- Kuş üzümü
- Dolmalık fıstık
- Karabiber
- Yenibahar
- Tuz

HAMURU İÇİN MALZEMELER;
- 2 yumurta
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
HAZIRLANIŞI;

İlk olarak tavukları düdüklü tencerede haşlayın.Pirinçleri kaynar suda bekletin.Pilav tenceresine tereyağı ve az miktarda sıvıyağ koyun.Bademleri,fıstıkları ve kuşüzümünü içerisine alıp bir miktar kavurun.Suyunu süzdüğünüz pirinçleri ekleyin ve iyice kavurun.Haşlanan tavuğun suyunu ve tuz ilave edip demlemeye bırakın.Piştiğinde didiklediğiniz tavukları ve baharatları ekleyip karıştırın ve bırakın.Ayrı bir yerde hamur malzemelerini karıştırarak sert bir hamur yoğurun.Güveç kapları,çukur bir borcam ,derin tencere ya da porsiyonluk yapacaksanız perde pilavına uygun derinliği olacak fırın kaplarını tereyağı ile yağlayıp,ortadan ikiye böldüğünüz bademleri dizin.Hamurdan parçalar alıp merdane yardımı ile açın.Güveçlerin içine dikkatlice yerleştirin.Hamuru biraz büyük açın,kenarlardan taşsın.Harcı ilave edip kenarlardan taşan kısmı ortada toplayıp kapatın.170 derece fırında kızarana dek pişirin.Daha sonra tepsiye ters çevirip her tarafinın kızarmasını sağlayın.Artık servise sunabilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
Tarif ve görseller sırasıyla BaharatlıHamarat,AyminMutfakta ve SümeyyeÖmer'den ALINTIIDIR...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder