Humus özellikle Ortadoğu – Arap Ülkeleri – İsrail’de bolca tüketilen, Nohut ile yapılan bir yemek. Ülkemizde de Hatay ve Mersin’de çokça yapılıyor.
Kökeni ortadoğu olsa da, Akdeniz mutfağına da geçmiş hatta son zamanlarda batıda bolca tüketilmeye de başlamış durumda. Ana yemeklerin yanında güzel bir meze olabileceği gibi, atıştırmalıkların cipslerin yanında dip sos olarak da rahatlıkla tüketilebilir.
Humus Tarifi’nin aslında bu kadar kolay olduğunu önceden bilmiyordum. Sadece nohutu suda bekletme ve haşlama kısmı biraz vakit alıcı gibi. Humus tarifinin geri kalanı malzemeleri doğru sırayla ve doğru kıvamda karıştırmak.
NOT:Humus'un içine pancar ekleyerek renkli bir humus elde edilebilir.Deneyerek oldukça şık görünümlü lezzete ulaşabilirsiniz.
PASTIRMALI HUMUS
Malzemeler:
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 2-3 diş sarımsak
- 1 adet limon ( küçükse 1,5 adet)
- 1 çay bardağı tahin (100 ml)
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- Kimyon
- Tuz
Üzeri için:
- Pastırma
- Sıvıyağ
Yapılışı:
- Haşlanmış nohutlar diğer malzemelerde eklenerek blender ile iyice çekilir.
- Hazırlanan humus servis tabağına yayılır.
- Üzeri için bir tavaya çok az yağ konulur ve pastırma dilimleri dizilip önlü arkalı kızartılır. ( pastırma çok kısa sürede kızarıyor bekletmenize gerek yok)
- Kızaran pastırma dilimleri humusun üzerine dizilir.
- Kimyon çok yakışıyor en az 1 tatlı kaşığı eklemenizi tavsiye ederim.
- İsterseniz pastırma eklemeden de üzerini baharatlar ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder