ATOM
MALZEMELER;
- 6-7 adet kurutulmuş kırmızı acı süsbiber
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 4 çorba kaşığı süzme yoğurt(arttırılabilir ya da eksiltilebilir)
- İsteğe bağlı 1 diş sarımsak
YAPILIŞI;
HİBEŞ
MALZEMELER;
1 su bardağı tahin
2 limonun suyu
Yarım su bardağı su
2 diş sarımsak
1’er tatlı kaşığı kimyon ve toz kırmızı biber
2 limonun suyu
Yarım su bardağı su
2 diş sarımsak
1’er tatlı kaşığı kimyon ve toz kırmızı biber
YAPILIŞI;
- 1 su bardağı tahine 2 limonun suyunu sıkın.
- Yarım su bardağı su koyup çırpın.
- 2 diş sarımsağı ezip ekleyin.
- 1’er tatlı kaşığı kimyon ve toz kırmızı biberi de ekleyince hibeş hazır.
Kıvamının humustan daha akışkan olması önemli. Bu mezenin kimyon veya sarımsak koyulmayan hali de bir Kıbrıs mezesidir.
ŞAKŞUKA
- 2'şer adet patlıcan, kabak, patates
- 10 adet sivri biber
- 4 adet domates
- 3 diş sarımsak
- Tuz
- Kızartmak için Sıvıyağ
YAPILIŞI;
Patlıcan,kabak,patates ve biberleri yıkayıp temizledikten sonra küp küp doğrayın.Patlıcanın acısını almak için 15 dakika tuzlu suda bekletin ve kurulayın.Sıvıyağı kızdırıp tüm sebzeleri ayrı ayrı kızartın.Kağıt havluya alıp fazla yağını süzdürün.Soğuduktan sonra hepsini geniş bir kapta tuz ekleyerek harmanlayın.Domatesi rendeleyip bir tavaya alın.Biraz sıvıyağ,tuz ekleyip suyu salıncaya kadar pişirin.Üzerine kıyılmış sarımsak ekleyip, birlikte birkaç dakika daha lezzetlendirin.Hazırladığınız domates sos ılındıktan sonra sebzelerin üzerine gezdirin ve servis yapın.HAYDARİ
İÇİNDEKİLER;
- 500 gram süzme yoğurt
- 50 gram beyaz peynir
- 2 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1/2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- Tuz
Süzme yoğurdu karıştırma kabına alın. Beyaz peyniri rendeledikten sonra karıştırma kabına aktarın.Küçük parçalar halinde kestikten sonra havanda tuzla ezdiğiniz sarımsakları yoğurda katın.
Zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın.Ceviz içini ekleyip 2 dakika kadar soteleyin.Son olarak nane eklediğiniz kızgın yağ karışımını nane kokusu çıkınca ocaktan alın.Tüm malzemeyi bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra haydariyi servis tabağına alın.Soğuk olarak tüketilmesi tavsiye olunur.Farklı sunumlar da denenebilir.
TARATOR
İÇİNDEKİLER;
- 6 dilim bayat ekmek içi
- 6 yemek kaşığı ceviz içi
- 8 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 3 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 4 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 10 dal dereotu (arzuya göre)
YAPILIŞI;
Bilhassa kalamar tavanın en yakın arkadaşı olan tarator sosu hazırlamak için; bayat ekmek içini küçük bir kaba ufalayın. Kabuk kısımlarını kullanmayın.Ekmek kırıntılarını ceviz içiyle birlikte mutfak robotunda çekin.Zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, taze sıkılmış limon suyu, süzme yoğurt ve tuz ile karıştırdıktan sonra dinlenmesi için buzdolabında bekletin.Buzdolabında bekleyen ve kıvam alan tarator sosu, sıcak başlangıçların yanında ya da dip sos olarak arzuya göre incecik kıyılmış dereotu eşliğinde servis edilir.
BABAGANNUŞ
İÇİNDEKİLER;
- 3 tane közlenmiş patlıcan
- 2 tane közlenmiş kırmızı biber
- 3-4 tane közlenmiş yeşil biber
- Bir miktar maydanoz
- 1 tane kuru soğan
- 2 tane domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Bir miktar tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kekik
- 2 diş sarımsak
YAPILIŞI;
Sıvı yağı tencereye alalım ve ısınmasını bekleyelim. Isınan yağ üzerine kuru soğan ve sarımsağı ince ince doğrayıp üzerine tuz serpelim, ardından da kavuralım. Kavrulup renk alan soğan üzerine salçayı ekleyelim. Kokusu çıkan salçayı iyice kavurduktan sonra kırmızı toz biber, karabiber ilave edip birkaç tur karıştırdıktan sonra ocağı söndürelim. Küp küp doğranan domatesleri, tencereye ekleyelim ve kendini salana dek karıştıralım.Közlenmiş yeşil biber, kırmızı biber ve patlıcanları ince ince doğrayalım. Doğranan bu sebzeleri karıştırma kabına aktarıp, ardından hazırlamış olduğumuz soğan sosunu da biraz soğuttuktan sonra ilave edelim. Tüm malzemeleri iyice harmanlayalım.Karışım üzerine zeytinyağı, kekik ve ince ince doğradığımız maydanozu ekleyelim. Bu aşamada eğer az ise; tuzu da arttırabilirsiniz. Bu karışımı iyice harmanlayıp, servis tabağına alıp servise hazır hale getirelim.
MUHAMMARA
İÇİNDEKİLER;
- 3 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 2 dilim bayat ekmek
- 2 adet közlenmiş biber
- 10 adet dövülmüş ceviz
- 3 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytin yağı
- Tuz,karabiber,kimyon
YAPILIŞI;
Öncelikle bayat ekmek rondoda çekilir.Ardından tüm malzemeler ince şekilde kıyılarak birbirine karıştırılır.İsteğe bağlı olarak pul biber ile acısı arttırılabilir.Kahvaltıda ya da akşam yemeklerinde meze olarak afiyetle yenilir.
AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder