1 Ocak 2020 Çarşamba

LUTENİTSA (KAHVALTILIK SOS)

Balkan Mutfağının en meşhur ve leziz soslarından biridir. Makarnalar için ya da kahvaltıda ekmeğe sürülecek şahane bir sos.Balkanlarda Lutenitsa büyük kazanlarda pişirilir.Dibinin tutmaması için devamlı karıştırılması gerekir ve gerçek lezzetini de bu işlemden alır.Kavanozlara sıcak hali ile doldurularak konserve haline getirilir.Ancak günümüz mutfaklarında daha pratik olması amaçlı daha az malzemeler ile yapıp bu lezzeti deneyebiliriz. 

Hazır olarak satılan Rıfat Minare ve Olineza en iyi markalardandır.


İÇİNDEKİLER;


  • 1kg. domates
  • 4 adet patlıcan
  • 3 adet havuç
  • 10 adet kapya biber
  • 10 adet Sivri biber
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 6 diş sarımsak
  • İsteğe bağlı olarak pul biber ya da toz biber

YAPILIŞI;

1 kg.domatesin kabuklarını soyarak mutfak robotunda sos haline getirin.Bu esnada lezzeti yükseltmek için 6 diş sarımsak da ekleyin.Bu sos kıvamındaki domatesleri bir tencerede yarı miktarına inene kadar kaynatarak suyunu çektirin.Dilerseniz havuçları da sos tenceresine atıp kaynatabilirsiniz ya da harici bir suda haşlayıp içine dahil edebilirsiniz.Bir yandan da 4 adet patlıcan ve 10 adet kapya biberi közleyin.Közlenen patlıcanın ve biberlerin kabuklarını rahat soymak için üzerini streçleyerek bir kapta terletebilirsiniz.Bu yöntemle kabuklardan ne kadar çabuk kurtulacağınızı eminim siz de biliyorsunuz.Daha sonra biberlerin ortasını açıp kalan çekirdekleri temizleyin ve ardından biber ve patlıcanları robotta ayrı ayrı çekin.Dilerseniz bıçakla iri iri de doğrayabilirsiniz.Bu püre kıvamına gelen karışımı da sos haline getirdiğiniz tencereye ilave edin.Son olarak üzerine 1 çorba kaşığı tuz ve şeker ve 1 çay bardağı zeytinyağı koyup,iyice karıştırın.Lutenitsa yenmeye hazır artık.İsterseniz buna sirke ve acı toz biber de ekleyebilirsiniz, inanılmaz yakışıyor bu lezzete.
                                         
                                                 AFİYET OLSUN...